Expozitia “Brasovul in imagini si in cuvinte” – documente si fotografii vechi

In 24 februarie 2011 a avut loc in Brașov, la Arhivele Naționale, o expoziție inedită, cu documente și fotografii vechi ale orașului Brașov. Expoziția a avut titlul “Brasovul in imagini si in cuvinte” și pasionații și iubitorii orașului au avut ce vedea, în mica cameră din cladirea arhivelor.

Vă invităm sa le vedeți detaliile, cu specificația că această galerie de fotografii este publicată cu scopuri informative și comunitare. Drepturile de publicare ale documentelor aparțin Arhivelor Naționale, de aceea vă rog să NU copiați aceste fisiere si să le publicați mai departe. Mulțumesc.

Ca si tehnica fotografica, am folosit cu succes filtrul de polarizare circulara, pentru eliminarea reflexiilor de la geamurile vitrinelor, un ISO 1600 si timpi lungi de expunere.

Printre documentele prezentate în cadrul expozției au fost:

1589 martie 21, Praga
Diploma de înnobilare dată de împăratul Rudolf al II-lea lui Michael Weiss, jude al Brașovului și notar al cancelariei mari ungurești ai împaratului împreuna cu frații săi Andreas, Johaness, Mathias, Margaretha și Catharina, acordându-le un blazon.
Colecția de documente a Bisericii Negre Brașov

1353 martie 28
Regele Ludovic I al Ungariei acordă un nou privilegiu de bază sașilor din districtul Brașov, la cererea comitetului Jacobus, filius Nicolai Sandur, vilicul orașului, după distrugerea vechilor privilegii cu oazia invaziei tătarilor. Se referă la impozite, obligatiile militare, probleme juridice, folosirea în comun a pădurilor, apelor, pescuitului. Cu mețiunea de resigilare din 28 octombrie 1364.
Cel mai vechi document original din arhiva orașului Brașov, în limba latină.

1368 ianuarie 20
Privilegiul comercial al lui Vladislv-Vlaicu, domnul Țării Românești, pentru negustorii brașoveni.

1461 martie 6 – Buda – Ungaria
Privilegiul lui Matei Corvinul, regele Ungariei, pentru locuitorii orașului Brașov, prin care încuvințează să folosească ceara roșie la sigilarea documentelor oficiale

1460 martie 2
Dan pretendent la tronul Țării Românești, împreună cu boierii săi acordă privilegii comerciale Brașovului și Țării Bârsei.
Fond Primaria Brașov

1458 martie 13, Suceava
Privilegiul comercial al lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, pentru negustorii brașoveni.
Fond Primaria Brașov

1511 august 17
Tratat de alianță al lui Vlad cel Tânăr, domnul Țării Românești, către Vladislau al II-lea și Ludovic al II-lea, regii Ungariei și către magistratul orașului Brașov (Brassovia) și Țării Bârsei (Terra Barcza), promițând pace și prietenie în relațiile politice și confirmând vechile privilegii comerciale la sfârșit, lista dregătorilor: vornic, pârcălab, vistier, logofăt, postelnic, spătar, stolnic, pitar, șătrar.

1476 octombrie 7, Brașov
Privilegiul comercial al lui Vlad Țepeș, domnul Țării Românești, pentru negustorii brașoveni.

1517 martie 17
Tratatul de alianță a lui Neagoe Basarab, domnul Țării Românești cu Ludovic al II-lea regele Ungariei, cuprinzând și privilegii comerciale pentru negustorii brașoveni.

1785, Brașov Kronstadt
Constituția proprie a orașului Brașov, o coleție de instrucțiuni, regulamente și formule de juramânt pentru funcționarii orașului.

1702 ianuarie 10, Viena – Austria
Diploma de înnobilare a împăratului Leopold I, pentru Martin Seewaldt, senator și secretar din Brașov, împreuna cu familia cu descrierea blazonului. Pe ultima pagină, mențiune despre publicarea diplomei în dieta Transilvaniei de la Alba Iula, la 30 martie 1702.

1714, Brașov Kronstadt
Registrul judelui târgului din Brașov

1588 decembrie 3, Alba Iulia
Diploma de înnobilare data de Sigismund Bathori, voievodul Transilvaniei, lui Cirillus Graissinc, jude primar al orașului Brașov (Corona).
Colecția de documente a Bisericii Negre Brașov

Carți: Diaconu Coressi “Triod Penticostar Slavon” și carți de Johanness Honterus, Etimologia toponimului Schei, harti din Brasov 1828 si 1878

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*