Biserica Sfanta Treima din Darste – Brasov si Moastele Sfantului Nectarie

Vineri 11 februarie 2011, Brasovul a primit pentru cateva zile moastele Sfantului Nectarie. Cu ocazia aceasta am fotografiat Biserica Sfanta Treime din Dârste – Brașov. Pictura exterioara si interioara este deosebit de frumoasa si este restaurata recent. Veti observa din fotografii interiorul special al acestei biserici.


Despre Biserica Sfanta Treime din Dârste – Brașov

In urma decretului de concivitate emis de Iosif al II-lea în anul 1781, în toata tara Bârsei se ridica biserici de piatra într-un impresionant numar.

Au trecut doar doi ani de la emiterea decretului si locuitorii din Dârste ridica lacasul de cult între anii 1783-1797, în urma memoriilor înaintate ,,luminatului împarat”, care între 8-9 iulie 1773 vizitase aceste meleaguri. Amanunte privind începuturile construirii bisericii ne sunt redate în ,,Cronica bisericii” redactata de preotul Toma Bârsan III (1823 – 18 mai 1906). El confirma într-adevar ca la putin timp dupa ce dârstarii primesc rezolutia împarateasca crestinul Gheorghe Irimie din Baciu (cel dintâi ctitor) cumpara terenul (10.000 m2) de la dârstarul Ioan Muntenu, pe care este amplasata biserica. Negustorii Ion Leca, Raut si Gheorghe Pop ofera apreciabile sume de bani. Gestul lor este urmat de Bârsanesti, Staiculesti, Voinesti, Costesti, Mesotesti si Moarcasesti si la 26 iunie l797, episcopul Gherasim Adamovici sfinteste frumosul lacas de cult cu hramul Sfânta Treime, ridicata în stil neobizantin, tipic bisericilor ortodoxe din tara Bârsei, cu pridvor închis, pronaos, naos si altar. Din registrul inventar al Bisericii, început în anul 1881, reiese ca biserica a fost construita în anul 1783 din caramida si beton armat, acoperita cu tigla, iar turnul cu ,,blehi’’ (tabla), având dimensiunile 27 m. lungine, 8 m.latime si în interior 60 strani.

În anul 1833 avea sa fie renovata prin contributia negustorilor Radu Leca, Gheorghe Pop, George Eremie si a altor parohieni. În anul 1784 pictorul Radu Dobra picteaza mai multe icoane pastrate si azi. Zugravul Ioan Barbuc în anul 1833 picteaza întreaga biserica. Abia între anii 1970 si 1972 pictorul bisericesc Dumitru Bâscu restaureaza actuala pictura a bisericii. Preotii Toma Bârsan I si Toma Bârsan II au donat câte un clopot. Ele au fost furate de ostasii nemti în timpul primului razboi mondial 1916-1918. TotusI, în prezent, în turnul bisericii se gasesc doua clopote mari daruite în 1894 de preotul Toma Bârsan III si în 1817 de Lazar Dumitru.

Mai multe detalii in pagina bisericii, din site-ul Protopopiatului Brasov.

Despre Sfantul Nectarie

Acest sfânt, unul dintre cei mai noi sfinti canonizaţi de Biserica Greciei în acest secol, s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul mării Marmara…
Trecând mai bine de douăzeci de ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg şi nestricat, răspândind multă mireasmă. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvântare. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie, devenind astfel cel mai venerat Sfânt din această binecuvântată ţară ortodoxă. Zilnic credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie şi la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia

Mai multe detalii despre Sfantul Nectarie, gasiti in www.sfantulnectarie.ro

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*